ZONNEWARMTE

Zonnewarmte (= zonthermisch) is een techniek waarbij de energie van het zonlicht wordt omgezet in warmte voor toepassing in een woning of bedrijf.
De bekendste toepassing is de zonneboiler waarin de opgewekte warmte wordt gebruikt voor het voorverwarmen van warm tapwater, dat vervolgens door de CV ketel op de gewenste temperatuur wordt na verwarmd, dit moet ter voorkoming van legionella.
Techniek
Er zijn 3 soorten zonnewarmtesystemen:
Een drukgevuld systeem (met antivries). Deze systeem blijft werken tot – 28° C.
Een terugloop systeem, waarbij het water leeg loopt in een soort opvang vat welke onder het dak is geplaatst.
De compact zonneboiler (ICS), waarbij het systeem buitendaks wordt gemonteerd, dit systeem wordt in Nederland minder vaak toegepast.

Een systeem voor zonnewarmte bestaat meestal uit een zonnecollector die het zonlicht opvangt en omzet in warmte (meestal warmwater). De energie wordt over het algemeen opgeslagen in een voorraadvat en vandaaruit gebruikt voor diverse toepassingen.

TOEPASSINGEN

De zonneboiler

In een zonneboiler wordt de warmte gebruikt om warm tapwater te maken. Deze techniek vindt vooral toepassingen in woningen waar een grote warmtapwatervraag is. De zonneverwarmingsinstallatie
Dit is vaak een zonneboiler met een groter voorraadvat, waardoor er ook warmte geleverd kan worden voor de ruimteverwarming. Het wordt ook wel zonneboilercombi genoemd. De dekking van de vraag voor ruimteverwarming is vooral in het voor en naseizoen, omdat in Nederland in het stookseizoen de instraling van de zon te gering is om een grote dekkingsgraad te bereiken.

De collector

Deze kan bestaan uit een vlakke plaatcollector (Deze kunnen op het pannendak of geïntegreerd tussen de pannen worden aangelegd), maar u kunt ook kiezen voor een heatpipe systeem. De zgn. vacuümbuizen.

Besparing

De besparing die men kan behalen is geheel afhankelijk van het tapwaterverbruik (oa. de gezinssamenstelling). Een gezin met 2 kinderen levert al gauw een besparing aan gas op van 200 m³ op jaarbasis.
Het is zelf mogelijk om de overcapaciteit van uw zonnestroom te gebruiken om uw tapwater te verwarmen.
U kunt bij Sun2you ook terecht voor zonnewarmte. Sun2you is volledig gekwalificeerd voor zonnewarmte zowel in ontwerp als aanleg. Indien u een offerte of meer informatie wenst, maak dan gebruik van de contact pagina.